چطور ساده بنویسیم
میگویند اگر میخواهیم متنی بنویسیم که راحت فهمیده شود و اثر بهتری بر خواننده بگذارد، باید تا میشود آن را «ساده» بنویسیم. ولی کمتر گفته شده است که «ساده نوشتن» دقیقاً یعنی چه و «متن ساده» دقیقاً چه ویژگیهایی دارد.
در وبینار «چطور ساده بنویسیم» معین پایدار میگوید که «ساده» دقیقاً چیست و برای ساده نوشتن چه نکاتی را باید رعایت کرد.
توضیح این وبینار را بشنوید از زبان ارائهدهندهٔ این وبینار، معین پایدار:
«برای بسیاری از اهداف، وقتی میخواهیم متنی بنویسیم، باید آن را طوری بنویسیم که ساده و فهمیدنی باشد.
ماجرا از وقتی شروع شد که دستبهقلم شدم و برای اینجا و آنجا مطلب نوشتم. اولین بازخورد مخاطبها، حتی آنهایی که بهبه و چهچه میکردند، و حتی آنهایی که اهل نوشتن و خواندن بودند، اینجور جملهها بود:
ـ چرا اینقدر سخت مینویسی؟! سادهتر بنویس تا ما هم بفهمیم!
ـ بابا زیر دیپلم بنویس؛ ما اکابر درس خوندهیم!
ـ اینقدر قلمبهسلمبه ننویس؟ رباط صلیبی مغزم پاره شد بهخدا!
اوایل، نقدشان را میپذیرفتم و تلاش میکردم بر اساس برداشت خودم از حرفشان، متنم را ساده یا سادهتر بنویسم؛ اما با وجود تلاش مداومم، نقدهایشان همچنان با همان بیان و در همان سطح ادامه داشت. اینجا بود که سه نکته به ذهنم رسید:
اول اینکه اصلاً چرا باید ساده بنویسم؟ این ضرورت سادهنویسی از کجا آمده؟
دوم آنکه اگر هم باید ساده بنویسم، چهطور بفهمم که متنم ساده است یا نه؟
سوم اینکه گیریم متنم ساده نیست، چهطور میتوانم متنم را ساده بکنم؟
از آن بهبعد، هر متنی مینوشتم یا میخواندم، سعی میکردم به همین سه سؤال جواب بدهم، و نتیجۀ آن سؤالوجوابها و کشمکشها شد محتوای همین وبینار پیشِ رو.»
سرفصلها
- مفهوم واژۀ «ساده» دقیقاً چیست؟
- مفهوم و مصداق «سادهنویسی» دقیقاً چیست؟
- چرا و کجا باید ساده بنویسیم؟
- سادهنویسی چه ابعادی دارد؟
- چرا نمیتوانیم ساده بنویسیم؟
- چهطور میتوانیم متنها را ساده کنیم؟
- پرسش و پاسخ و نقد و نظر
مدت وبینار چقدر است؟
۲ ساعت.
این وبینار برای من مناسب است؟
نویسندۀ متون خلاق یا متون غیرخلاق هستید و برای نشریات مطلب مینویسید؟
اهل کسبوکارهای اینترنتی هستید و دوست دارید کپیرایتر بهتری شوید؟
استاد دانشگاه یا دانشجو هستید و مدام باید کتاب و جزوه و مقاله بنویسید؟
دانشآموز یا دانشجو هستید و میخواهید در امتحانات شفافتر بنویسید تا نمرات بهتری بگیرید؟
ویراستار یا مترجم یا مدیر محتوا هستید و کارفرما از شما خواسته است متن اصلی را شفاف و همهفهم کنید؟
در فضای دیجیتال، ادمین اکانت توییتر یا کانال تلگرام یا پیج اینستاگرام شخص دیگری هستید و باید به دایرکتها و کامنتهای فالورها جوابهای واضح و شفاف بدهید؟
محتوای صوتی یا تصویری تولید میکنید و برای پیشنویس پادکست یا ویدئوتان نیاز دارید که متنتان هرچه شفافتر و گیراتر باشد؟
خودتان اکانت توییتر یا کانال تلگرام یا پیج اینستاگرام دارید و مشتاقید بیان روشن و شفافی داشته باشید؟
اصلاً به هر شکلی، با نوشتن و خواندن مرتبط هستید و دوست دارید بهتر و تمیزتر بنویسید؟
اگر جوابتان به هر کدام از این سؤالها «بله» است، این وبینار راستِ کار خودتان است.
با ثبتنام در این وبینار چه دریافت میکنم؟
- امکان حضور در وبینارِ زنده، همراه با اطلاعرسانی و یادآوریهای دقیق از طریق ایمیل و پیامک
- امکان دریافت فایلهای ارائه و تکمیلی وبینار
- امکان دسترسی به ویدئوی وبینار
چهطور در وبینار ثبتنام کنم؟
کافی است روی دکمۀ «ثبتنام در وبینار» کلیک کنید و پیش بروید.
اگر شرکت کردم و از محتوای وبینار راضی نبودم چه کنم؟
تا یک روز پس از پایان وبینار، میتوانید به پشتیبانی یادِمی یک پیام بفرستید و مبلغ پرداختیتان را پس بگیرید. به همین راحتی.
جلسهها
شنبه، 22 مرداد 1401 22 مرداد 1401
سؤالهای پرتکرار
نظرها دربارۀ این وبینار
برای ثبت نظر لطفاً وارد حساب کاربریتان شوید.
وقت بهخیر.
با آقای پایدار در نشست «از واژهبازی تا واژهسازی» آشنا شدم. شیوۀ بیانش شیوا و در ذهن باقی میماند. نشست سودمندی بود. خلاصهوار همۀ نکات را توضیح دادند. اولینبار است که نظر مختصری میدهم، چون خودم اولین قدمهایم را در این مسیر برمیدارم. با همۀ نکات گفتهشده در نشست موافقم. دیدگاه خانم خردمند را خواندم. با نظر ایشان هم موافقم که شما در این نشست با عنوان «نوع مخاطب» بیان کردید. بهنظرم یکی از عوامل ترس از سادهنویسی، جنبههای فردی و روانشناختی در انسانها باشد. برای مثال انسانها میتوانند درگیر کمالگرایی باشند. آنها میخواهند از همان ابتدا به بهترین شکل ممکن شروع کنند. این موضوع باعث میشود با وسواس بیشتری شروع کنند یا اصلاً آن کار را شروع نکنند.
سپاس از آقای پایدار و گروه یادمی برای برگزاری این نشست.
خیلی خوشحالیم که آموزشها در یادِمی برایتان مفید واقع میشوند.
من محتوای دوره رو بصورت ویدئویی دیدم. با اینکه شغل من تحلیلنویسی رسمی و گزارشنویسی کاربردی به مقامهای ارشد سازمان هست اما از نکات مفید ارائه شده توسط عالیجناب پایدار، آموختم. پیشنهاد استاد محترم در خصوص تشکیل جلسات برخط برای تمرین و کسب مهارت حرفهای در رابطه با آنچه موارد پرکاربرد تدریس شده، موجب امتنان و استقبال بنده هست.
با تجدید احترام
اجازه دهید همین اول کار یه فقره غیبگویی بهسبک حضرت شرلوک هولمز ارائه بدهم:
حضرتعالی شیرازی یا از اهالی استان فارس هستید.
این را در درجهٔ اول از آن «هست»هایی که بهجای «است» آوردهاید تشخیص دادم و در درجهٔ دوم از وقار و طنطنهٔ کلامتان.
و اما بعد...
بسیار مسرورم که این آموزهها هرچند که عجالتاً بسیار مجملاند برایتان کارگر افتادهاند و نیز متشکرم که نظرتان را بر جریدهٔ مجازی این بستر ثبت فرمودید.
آشنایی من با زبانشناسی از طریق جناب پایدار و در کلاس واژهورزی شکل گرفت. نگاه عمیق و استادانه ایشان به این حوزه نوع نگاه بنده را نیز تغییر داد. از همینرو پیگیری کارگاهها و وبینارهای ایشان را برای یادگیری هر چه بهتر در عرصۀ نوشتن لازم میدانم.
با آرزوی موفقیت روزافزون برای جناب پایدار و تیم یادمی.
خوش بدرخشید.
شما مرحمت دارید. امیدوارم همین طوری باشد که میفرمایید. زبانشناسی بهباور من، بستر دانشهای زبانی است و کامیابی در هنرهای زبانمبنا، باید آن را هرچه بیشتر و ژرفتر آموخت و گسترد.
ساده نوشتن همیشه هم خوب نیست. دقت متن رو کم میکنه و گاهی به درک صحیح لطمه میزنه. ضمن اینکه این ویژگی مثل بلند و کوتاه بودن، یا سبُک و سنگین بودن، نسبیه و نمیشه بدون در نظر گرفتن مخاطب گفت این متن سادهست. ممکنه از نظر یکی یک متن ساده باشه و دیگری پیچیده بدونه اون متنو. شاید بشه گفت این متن نیست که ساده یا غیرسادهست بلکه برداشت مخاطب متنه که اونو ساده یا پیچیده تلقی میکنه. ساده نوشتن بدون در نظر گرفتن مخاطب ممکن نیست. پس نویسنده قبل از اینکه بخواد متنی رو ساده یا پیچیده بنویسه اول باید مشخص کنه که برای کی داره مینویسه.
من هم دقیقاً بر اساس همین ملاحظات، اندرزهای موجود در عرصۀ نویسندگی را درخصوص سادهنوشتن قبول ندارم. به نظرم اندرزهای رایج نهتنها ناکارا و نادقیق، بلکه گاهی گمراهکننده هستند. در اصل، همین نقص و عیبِ موجود باعث شد به فکر راهاندازی جریانی بیفتم که اولاً این دست اندرزها را نقد کند و ثانیاً بهجای کلیگویی معیاری شفاف به دست دهد. در عمل، همین وبینار شد اولین موج این جریان.
با آقای پایدار دورۀ واژه شناسی رو گذرونده بودم و عالی بود. به نکته های خوبی اشاره داشتند. برای همین هم در این وبینار هم شرکت کردم . خیلی خوب و مفید بود.
شما به من لطف دارید.
در وبینار «از واژهسازی تا واژهبازی» بر مسائل صرفی تمرکز کردیم و در وبینار «چهطور ساده بنویسیم؟» بیشتر بر مسائل نحوی تأکید داشتیم. این دو در کنار هم، نثر نویسنده را استوار و درعینحال دلکش میکنند.
تدریس فوق العاده بود و مدرس اشراف کامل روی موضوع داشتن. خیلی خوب به موضوع "ساده نویسی" پرداخته شده بود. اول اینکه خود مبحث ساده نوشتن توضیح داده شد که اصلا چی هست و بعد صحبت دربارهی اینکه چطور ساده بنویسیم و موانع ساده نویسی چه چیزهایی هستن، بسیار کاربردی بود. این که وبینار به همین جا و فقط به بیان مطلب ختم نمیشه و طی روزهای آتی تمرینات مرتبط همراه پاسخنامهشون و همچنین ویدئوی وبینار جهت مرور مطالب برامون ارسال میشن هم فوق العادهست. ممنونم از جناب پایدار و گروه یادمی
کامنت شما خودش یک جور گزارش سریع و مینیمال از این وبینار بود. همان طور که بهدرستی اشاره کردید، تمرینات تکمیلیِ اول همراه با جوابها برایتان ارسال میشود و به این صورت وبینار در عمل تمام نمیشود، بلکه جریان آن تازه شروع میشود.
من معتقدم که در وبینارها و کلاسهای اینچنینی که اضافه بر آموزشهای برگزارکننده، به تفکر و تمرین و تعمقِ خود شرکتکننده هم نیاز است، شرکتکننده باید بتواند در یک فرایند بلند و در یک محیط راحت، به این مباحث فکر کند و هر کدام را با تأمل بررسد، و این میسر نمیشود جز با ادامۀ روند از طریق تمرینات ارسالی و جلسات تکمیلی.
در یک کلام، این جریان پویاست ثمر میدهد، نه تکجلسات گذرا.
آقای پایدار باسواد و دقیق هستند و مطالعه زیادی دارند. کلاسهاشون هم خستهکننده نیست چون مثالهای زیادی ارایه میدهند و گاهی هم طنزی لطیف، چاشنی ارائه ایشون هست. حجم مطالب ارایه شده هم خوب و متناسب بود. ممنون از یادمی
کامنتتان شبیه تقریظهای شخص شخیص بر کتابهای خاص و شاخص شده! (شکلک خنده)
این هم نمود طنز لطیف و خفیف که چاشنیِ کامنت شده، برای اینکه توصیفتان از وبینار و ارائۀ من، گواه زنده داشته باشد. (باز هم شکلک خنده در معیتِ چشمک طنازانه)
و اما بعد...
در همۀ وبینارها و نوشتهها و کلاسها، تلاش میکنم که از کلیگویی و مبهمگویی دوری کنم. به نظرم بهترین ترفندِ فرار از منجلاب نظریهبافی، همین مثالهای متعدد و متنوع و البته ملموس است.
امیدوارم در این زمینه کامیاب بوده باشم.
مطالب بسیار مفید و کاربردی بیان شد امیدوارم در سیر این جلسات از سواد و تجربه آقای پایدار بیشترین استفاده رو ببریم
فقط صدا و تصویر مشکلات جزئی داشت.
سپاس از دست اندرکاران بزرگوار این وبینار و استاد گرانقدر
چه اسم و فامیلِ متقارنی! (فاطمه سادات فاطمی)
خوشحالم که این وبینار را «مفید» و «کاربردی» دانستهاید. میکوشم که این «کاربرد» و «فایده» را در جلسات آینده حفظ کنم.
لطفاً اشکالات جزئی را هم دقیقتر بفرمایید تا در وبینارهای بعدی برطرف کنیم.
البته بنده «استاد» نیستم، لکن استادها را دوست دارم.
وبینار بسیار جامع و عالی بود. نکات گفتهشده، هم کاربردی بودند و هم به زبان ساده بیان شدند. درمجموع بسیار لذت بردم و آموختم. با تشکر از جناب پایدار و تیم یادمی.
چه خوشآیند است که برایتان «جامع» و «عالی» و «کاربردی» بوده؛ البته میدانم که برای شما همگی تکراری بوده و نکتهٔ تازهای نداشته.
چون اتمام حجت فرمودید که بلافاصله نظری بنویسیم، عرض میکنم. 👇
۱. آقای معین پایدار بسیار باسواد و بامطالعه و بااخلاق هستند. اگر نام فرد دیگری بود، ای بسا شرکت نمیکردم.
۲. چرا موضوع وبینار «سادهنوشتن» درج نشده؟
۳. صدا قدری مشکل داشت: چند بار اکو داشت. صدا و تصویر آقای پایدار همزمان نبود. به قول برنامهسازان، صدا و تصویر با هم سینک نبود. فاصله چند ثانیه.
۴. مبحث دستورزبان برای بنده قدری دشوار بود.
با آرزوی موفقیت روزافزون برای آقای پایدار ارجمند و دستاندرکاران این وبینار 💐
ممنونم که مرحمت فرمودید و حق مطلب را بهجا آوردید.
۱. اخلاق و مطالعه و سوادی هم اگر داشته باشم، در برابر اخلاق و مطالعه و سواد شما به چشم نمیآید. شما لطف دارید.
۲. با اینکه خودم بنا بر دلیلی که در وبینار مطرح کردم، «سادهنوشتن» را بر «سادهنویسی» ترجیح میدهم، بهسبب رواج بیشترِ لفظ «سادهنویسی»، تسامحاً این اصطلاح را برای عنوان وبینار برگزیدیم.
۳. این اشکال بهجاست ولی تقصیر کوسههایی است که در اعماق دریاها سیمهای اینترنت را میجوند یا کسانی که جاوبیجا خسته میشوند و همانجا ولو روی سیم اینترنت، پهن مینشینند.
۴. دستورزبان را نوشتهاند که نوشته باشند، (شکلک خنده) ننوشتهاند که آسانفهم باشد. (باز هم شکلک خنده).
در کل، تحت لوای عنایات و منویات سرکار عالی، انشاءالله تبارک و تعالیٰ، اشکالات وارده هم برطرف میشوند.