قطع‌های کتاب

قطع کتاب یعنی اندازۀ صفحات کتاب. اما قطع‌های کتاب چطور به دست می‌آید؟ در این درس با انواع کاغذ و قطع‌های کتاب آشنا می‌شویم و دستگاه‌های چاپ رایج را می‌شناسیم.
لطفاً ابتدا وارد حساب کاربری‌‌ات شو

دیدگاه‌ها

برای ثبت دیدگاه لطفاً وارد حساب کاربری‌تان شوید.
درود بر شما
خیلی ممنون بابت این فیلم آموزشی پرمحتوا

مهربانید.

درود بر شما.
درخصوص انواع کاغذ هم در ادامه توضیح می‎‌دهید. چه نوعی کاغذی مناسب چه نوعی قطعی است؟ این‌ها را هم توضیح دهید. آیا کاغذ بالک مناسب همۀ گونه‌هاست یا از کاغذ خاصی برای نوع خاصی از کتاب استفاده می‌کنند؟ دربارۀ چسبی که ناشران در عطف کتاب استفاده می‌کنند هم توضیح می‌دهید؟ این چسب باید چه خصوصیتی داشته باشد. که عطف کتاب از هم گسسته نشود.

سلام‌ها به شما. انواع کاغذ ارتباط مستقیمی با صفحه‌آرایی ندارد؛ بنابراین در سرفصل دوره در نظر نگرفته‌ایمش. البته پیشنهادتان را بررسی خواهیم کرد. فعلاً اجمالاً بدانید که کاغذ بالک معمولاً برای قطع رقعی مناسب است و در قطع وزیری خوب از کار درنمی‌آید؛ چون کاغذ سبکی است و کتاب در دست خودش را ول می‌کند و حتی ایستاده‌گذاشتنش در ویترین دشوار است یا برداشتن و گذاشتن آن در قفسۀ کتاب ممکن است سخت شود. کاغذ رایج برای کتاب‌های با قطع‌های بزرگ‌تر کاغذ تحریر است و هرچه قطع بزرگ‌تر شود، گرماژ کاغذ بیشتر می‌شود و حتی کتاب‌های نفیس قطع رحلی بزرگ را بیشتر با کاغذ گلاسه چاپ می‌کنند که یک دلیلش ایستایی صفحات و مقاومت بیشتر آن‌هاست. کاغذهای انجیلی هم برای کتاب‌های با قطع‌های کوچک‌تر و پالتویی و جیبی رایج است. انتخاب کاغذ به عوامل مختلفی بستگی دارد: قیمت تمام‌شدۀ کتاب، نوع و سن‌وسال مخاطب، موضوع کتاب و محتوا، رنگی‌بودن یا نبودن کتاب، نوع چاپ و دستگاه چاپ و... . آن قسمت ماجرا که مستقیماً به صفحه‌آرایی ربط دارد، این است که اگر کتاب پر از تصویر است، بهتر است کاغذهای با گرماژ بیشتری برای چاپ انتخاب شود تا تصاویر یک روی صفحه مزاحم خواندن متن پشت آن نشود. همچنین کاغذ بالکی و انجیل و روزنامه به‌دلیل کرمی یا خاکستری‌بودن، برای کارهای چندرنگ مناسب نیست. به هر حال توصیه می‌کنم با ناشر دربارۀ نوع کاغذ هم‌فکری و مشورت کنید و کتاب‌های موجود در بازار را ببینید تا بهتر بتوانید دربارۀ نوع کاغذ به نتیجه برسید.

نوع چسب صحافی کاملاً مربوط به فرایند چاپ و چاپخانه است و داخل موضوع بحث ما نیست.

سپاس از پاسختان.

سلام و ادب.
عالی است. کلی نکته یاد گرفتم. دو سؤال. سؤال اول: اندازه‌ها در قطع‌های کاغذ اندازه‌ها همین مقدار است یا در چاپخانه‌ها اندازه‌ها مختلف است؛ چون ما می‌ببینیم که ناشرانی که کتاب‌ها را چاپ می‌کنند، با وجود قطع‌های یکسان، برش‌های متفاوتی خورده‌اند و به‌لحاظ زیبایی‌نگارانه به چشمم نمی‌آیند؟ سؤال دوم: گفتید در صفحه‌آرایی کاغذ را به اندازۀ قبل از برش در نظر می‌گیریم. کاری را گرفته بودم که کارفرما گفت که اندازۀ کاغذ 14.5در21 باشد. آیا این نظر درست است؟
اندازه‌های قطع کتاب را می‌خواهم. ممکن است که پی‌دی‌افش را برایمان ایمیل کنید.

سلام خانم نوروزی. متشکرم.
اندازه‌های قطع‌ها در چاپخانه‌های مختلف تا حدود یک سانتی‌متر گاهی نوسان دارد. این ناشی از نوع کاغذی است که استفاده می‌کنند و چگونگی برش‌خوردن آن در دستگاه برش و اینکه هنگام حمل حاشیۀ کاغذ آسیب دیده یا نه و دستگاه چاپ و... . بنابراین بهترین کار این است که قبل از صفحه‌آرایی از ناشر اندازۀ پیش از برش قطع را بپرسید. این را هم بگویم که اگر شما با اندازۀ خاصی کار کردید و بعد اندازۀ مدنظر ناشر نیم سانت کم و زیاد شد، در لیتوگرافی و موقع آماده‌سازی زینک، این خطا رفع می‌شود و چندان به چشم می‌آید.
در دو درس بعد دوباره کاربرد قطع‌های کتاب را مرور می‌کنیم و فایل اسلایدهای درس هم پیوست هر درس هست که می‌توانید اندازه‌ها را از آنجا بردارید.
موفق باشید.