نمایۀ رایانه‌ای

در این درس با ابزار Mark Index Entry برای ساخت نمایهٔ رایانه‌ای بیشتر آشنا می‌شویم.
لطفاً ابتدا وارد حساب کاربری‌‌ات شو

دیدگاه‌ها

برای ثبت دیدگاه لطفاً وارد حساب کاربری‌تان شوید.
سلام و احترام
از شما ممنونم
عذرخواهی می‌کنم لطفاً دربارهٔ ساخت چندین نمایه در یک متن هم توضیحاتی بفرمایید. وقتی نویسنده خواهان درج نمایه‌های جداگانه است؛ برای مثال، اعلام جدا و نظریه‌ها جدا.

ورد ابزاری جداگانه‌ای در اختیار نگذاشته که چند نمایه درست کنیم. فقط یک راه یافته‌ام: وقتی می‌خواهیم مدخل‌ها را مارک کنیم، در پنجرۀ Mark Index Entry در قسمت Main entry نوع نمایه را تایپ می‌کنیم، مثلاً «اعلام». در قسمت Subentry هم عبارتی را که می‌خواهیم مدخل شود، تایپ می‌کنیم. در پایانِ کار وقتی Insert Index را بزنیم و نمایه را بسازیم، نمایه براساس عبارت‌هایی که در قسمت Main entry وارد کرده‌ایم، دسته‌بندی می‌شود.

Responsive image
سلام و احترام
دو سؤال داشتم
اول: وقتی کلمات مارک شدن و نظر نویسنده تغییر میکنه که برخی کلمات حذف بشن چطور میشه کلمات مارک‌شده رو از حالت مارک خارج کرد؟ آیا کدی رو که مقابل اون کلمات ایجاد شده، باید تک‌تک پاک کرد؟
دوم: دربارهٔ کلماتی که به‌شکل جمع و مفرد هستن (مثلاً: سیستم خودکار و سیستم‌های خودکار) و نویسنده هر دو کلمه را برای نمایه انتخاب کرده، چطور باید عمل کرد؟

از توجه و پاسخ‌گویی شما سپاسگزارم

سلام‌ها به شما. آفرین به پرسش‌های دقیقتان.
۱. برای پاک کردن مارک‌ها از متن، ^d را با هیچی ریپلیس کنید. تمام مارک‌ها در تمام متن پاک می‌شود. یا می‌توانید آن نام مارک‌شده را قبل‌از ^d بنویسید و با همان نام ریپلیس کنید:
FW: آرزو^d
RW: آرزو
تمام «آرزو»های مارک‌شده از حالت مارک درمی‌آید.

۲. اگر آن صورت جمع‌بسته‌شده همان مفهوم مفرد است که جمع شده، هر دو را مارک می‌کنید اما شماره‌صفحه‌ها زیر مدخل مفرد می‌آید. برای شفاف‌تر شدن مقصودم، مثالی نامربوط می‌زنم. «جواهر» جمع «جوهر» است؛ اما اگر بخواهیم این‌ دو را نمایه کنیم، نمی‌توانیم «جواهر» را جمع «جوهر» در نظر بگیریم؛ لذا در نمایه باید دو مدخل بسازیم. اما «جواهرات» جمع «جواهر» است و برای این دو واژه، صرفاً یک مدخل «جواهر» درست می‌کنیم.

درود
هنگام انتخاب Insert Index همان جا گزینه‌ای برای دو یا چند ستونه کردن نمایه وجود دارد.

درودها به شما. زنده باد.

Responsive image
سلام
اگر متن ما عربی باشد و اعراب داشته باشد اگر بخواهیم یک کلمه را کدگذاری کنیم، ان وقت تشخیص می دهد در ورد؟ مثلا قران در متن نهج البلاغه را مي خواهم جستجو كنم كه اعرابهايي متفاوتی دارد مرفوع و منصوب و مکسور . همه را پیدا می کند یا فقط عین آن کلمه را با همان اعراب را؟
بعد اینکه شماره حروف فونت را چطور پیدا می کنید که متوجه شدید عربی یا فارسی است؟

سلام‌ها به شما.
دربارۀ مارک کردن مدخل‌ها، وُرد به اعراب و همچنین انواع همزه حساس نیست و قرآن با اعراب یا بی‌اعراب و همچنین با آ یا ا یا أ یا... را با یک دستور مدخل می‌کند.

پرسش دومتان را متوجه نشدم متأسفانه. توضیح بیشتری بدهید لطفاً.

Responsive image
نمایهٔ نام‌ها را هم می‌توان به‌طور خودکار ساخت؟ مشکل این‌جاست که باید اول فامیل بیاید، بعد اسم. مثلاً اگر در متن عبدالحسین زرین‌کوب داشته باشیم، باید در نمایه به این صورت بیاید: زرین‌کوب، عبدالحسین. چطور به ورد بگوییم اسم و فامیل را هنگام نمایه‌سازی جابه‌جا کند؟

درود.
وقتی دارید Mark Entry می‌کنید، در قسمت Main entry، نام را به آن صورتی که می‌خواهید در نمایه بیاید، درج کنید. تصویر پیوست را ببینید. محمود دولت‌آبادی را «دولت‌آبادی، محمود» درج کرده‌ام.

Responsive image
درود بر شما.
وقت به‌خیر.
جناب حیدری ثانی، نمایه هم استایل خاصی دارد؟ یا می‌توان آن را استایل‌بندی کرد؟ کدام نوع نمایه را پیشنهاد می‌کنید؟

سلام و ادب.
بله، بهتر است یک استایل برایش بسازید که مثلاً تب‌ها در آن تنظیم شده باشد.

منظورتان از پیشنهاد نمایه، نمایۀ رایانه‌ای یا دستی است؟ آیا توضیحاتم شفاف نبوده؟ بفرمایید کجایش ابهام داشته تا بیشتر توضیح دهم.

سپاس از پاسختان.
چرا توضیح‌هایتان شفاف بوده است. فارغ از توضیح‌هایتان کدام یک از دو نمایۀ رایانه‌ای یا دستی را انتخاب می‌کنید؟ معمولاً می‌گویند نمایه را به‌طور دستی بسازید. نمایه رایانه‌ای خطا دارد. آیا با این گفته موافقید؟

با توجه به اینکه احتمال خطا در نمایۀ خودکار وجود دارد، من نمایۀ دستی را پیشنهاد می‌کنم. مگر اینکه نمایۀ رایانه‌ای را به‌طور دقیق بررسی کنیم. یعنی وقتی داریم مدخل‌ها را مارک می‌کنیم، کل اثر را هم‌زمان یک دور بخوانیم و هرجا خطا یا افتادگی وجود دارد، دستی اصلاح کنیم یا دوباره مارک کنیم.