صفحهآرایی در وُرد
بعد از نگارش کتاب و آمادهسازی محتوا، نوبت آمادهسازی هنری آن است. کتاب باید برود زیر دست صفحهآرا تا ریختوقیافهٔ چشمنوازی به خودش بگیرد و بشود فرستادش به چاپخانه. صفحهآرایی مهارت آراستن کتاب است، بهطوری که خواننده بتواند کتاب را راحت بخواند و از زیبایی آن لذت ببرد. صفحهآرایی یک کار هنری است که البته مهارت فنی میخواهد.
هدف این دوره این است که صفحهآرای حرفهای بشویم. ما در این دوره یاد میگیریم بهشکل حرفهای در نرمافزار وُرد یک کتاب متنمحور را صفحهآرایی کنیم. قبلش هم با چرخهٔ چاپ در چاپخانه و انواع کاغذ و... آشنا میشویم. در این دوره، با هدف صفحهآرایی، ریزهکاری کار با وُرد را مرور میکنیم و حتی به کناروگوشهٔ عالم ویراستاری هم سرک میکشیم! بالاخره صفحهآرا هستیم و باید از ماجرای تولید کتاب سر در بیاوریم.
در این دوره یاد میگیریم که صفر تا صدِ یک کتاب را برای چاپ آماده کنیم. گامهای این دوره به شکلی تنظیم شده است که با طی کردن آنها گامبهگام فرایند صفحهآرایی را پیش میبریم و در نهایت خواهیم توانست در چند دقیقه، قالب فایل را تنظیم کنیم و استایلهایش را آماده کنیم. حتی خواهیم توانست بعضی اشکالات تایپیاش را سهسوته رفعورجوع کنیم.
در دورهٔ «صفحهآرایی در وُرد» چه چیزهایی یاد میگیرم؟
این دوره را پروژهمحور باید پیش ببریم. تمرین کردنِ آنچه میآموزیم و تعامل با مدرسِ کارگاه در طول دوره، شرط اصلی مسلط شدن به این مهارت است.
مباحث و سرفصلهای این دوره بهطور ویژه برای صفحهآرایی تنظیم شده است. با شرکت در این دوره اینها را یاد میگیریم:
- قطعهای مختلف کتاب کدام است؟
- اندازۀ هر قطع چطور به دست میآید؟
- ترتیب اجزای کتاب چطور است؟
- تعداد صفحات کتاب را چطور جور دربیاوریم؟
- با استایلها چطور کار کنیم؟
- فونتهای سالم و ناسالم فارسی کداماند؟
- کدام فونتها برای چاپ و کدامها برای نمایشگر مناسب است؟
- فونتهای مناسب چاپ چند نوعاند؟
- نویسههای درست و نادرست کدامهاست؟
- صفحهکلید اصلاحشده برای درج نویسههای درست را از کجا پیدا کنیم؟
- جدولها و شکلها را چگونه مدیریت کنیم تا شکیلتر شوند؟
- چطور برایشان فهرست بسازیم؟
- خط پانوشت را چطور جابهجا کنیم؟
- کتابنامه را به چه شکلی تنظیم کنیم؟
- آیا میشود کتابنامۀ خودکار ساخت؟
- سرصفحهها را چطور بهصورت خودکار تنظیم کنیم؟
- چطور فهرست تفصیلی و فهرست اجمالی بسازیم؟
- چطور خروجی بگیریم و برای چاپ بفرستیم؟
و صدها نکته و ترفند وُردیِ دیگر که در فرایند صفحهآرایی به کار میآیند. برنامۀ درسیِ دقیق و کامل دوره را در همین صفحه میتوانید ببینید و توضیح هر گام را بخوانید و محتوای گامهای «آزاد» را ببینید.
این دوره به چه شکلی برگزار میشود؟
این دوره به دو شکل ارائه میشود:
۱. آنلاین: در این حالت، دوره بهصورت ترکیبی از گامهای آنلاین و آفلاین است. برخی از مباحث که به تعامل و مشارکت نیاز دارد بهصورت جلسههای آنلاین و بقیه بهصورت آفلاین هستند. همچنین تمرینهایی در نظر گرفته شده تا بتوانید آموختههایتان را محک بزنید. مدرس در همهحال پاسخگوی پرسش شرکتکنندگان است، اما جلسههای آنلاین فرصت خوبی برای رفع اشکال هم هستند. اگر هم احیاناً جلسهٔ آنلاین را از دست دادید، در وبسایت یادِمی تا ۵ ماه به فیلم آن و محتوای دوره دسترسی خواهید داشت.
۲. آفلاین: در این حالت، بلافاصله پس از ثبتنام، به محتوای از پیش آمادهشدۀ دوره تا ۶ ماه (با امکان تمدید) دسترسی خواهید یافت. گامهای برنامۀ درسی را یکییکی طی میکنید، به آزمونکها جواب میدهید، تمرینها را ارسال و از مدرس بازخورد دریافت میکنید. هرجا هم سؤال داشتید در قسمت دیدگاههای همان درس میپرسید و مدرس پاسخ میدهد.
این دوره به درد چهکسانی میخورد؟
هرکس که صفحهآرایی کرده است و میخواهد حرفهایتر شود، همۀ ویراستارها، نویسندگان و مترجمانی که میخواهند کارهای متنیشان را خودشان در وُرد تنظیم کنند، هرکسی که میخواهد صفحهآرایی را بهعنوان یک شغل و حرفه یاد بگیرد و از آن کسب درآمد کند.
برای پیوستن به دورهٔ «صفحهآرایی در وُرد» چهچیزهایی باید بلد باشم؟
برای اینکه از محتوای دوره بهتر استفاده کنید، لازم است برخی مهارتهای اولیهٔ ورد، از جمله کپی کردن و پیست کردن و این چیزهای ساده را بلد باشید. اگر هم بلد نیستید، نگران نباشید. در یادِمی یک «دورۀ آموزش مقدماتی ورد» هم داریم که رایگان است و میتوانید این مهارتهای اولیه را ازطریق آن فرابگیرید.
زمان درسهای آنلاین
روزهای دوشنبه، ساعت ۱۸.
جزئیات جذاب
۱. گروه تلگرامی: برای ارتباط شرکتکنندگان با یکدیگر و با مدرس و ایجاد فضایی برای تعامل، یک گروه موقت تلگرامی ایجاد میشود.
۲. به برگزیدگان دوره، به شرطی که پیشرفت ثبتشدهشان در دوره ۱۰۰درصد باشد، هدایایی داده میشود.
برنامۀ درسی
سؤالهای پرتکرار
دیدگاهها دربارۀ این دوره
برای ثبت دیدگاه لطفاً وارد حساب کاربریات شو.
من میخوام دوره رو شروع کنم. چطوری میتونم با استاد دوره در ارتباط باشم؟
جلسات رفع اشکال هنوز برگزار میشه؟
هر سؤالی داشتید، میتوانید در قسمت دیدگاههای درس مرتبط مطرح کنید؛ مدرس دوره مطلع میشود و خدمتتان پاسخ میدهد.
خیر، زمان برگزاری جلسات رفع اشکال دورۀ شما گذشته.
اگر بخواهید، در زمانی که دور جدید دوره فعال شود، میتوانید به دور جدید منتقل شوید که جلسات رفع اشکال هم دارد.
ببخشید در پایان دورههای یادمی گواهی شرکت داده میشه؟
دورۀ «صفحهآرایی در ورد» در حال حاضر گواهی ندارد.
در یادِمی پروفایل عمومی دارید، با قابلیت لینک دادن. در پروفایل عمومیتان دورههایی که در آنها شرکت کردهاید قابل مشاهده است. برای دسترسی به پروفایل عمومیتان همین جا روی اسمتان کلیک کنید.
اصول و مبانیاش مشترک است و در واقع ما داریم با ابزاری آشنا میشویم که در اصل برای زبان انگلیسی طراحی شده است.
برنامه نداریم متنهای انگلیسی را صفحهآرایی کنیم؛ اما اگر پرسشی باشد و دانشپذیری نیاز داشته باشد، پرسشها را بیپاسخ نخواهیم گذاشت.
همۀ آموزشهای مرتبط با ویراستاری، در صفحۀ موضوع «نگارش و ویرایش» خدمتتان هست:
yaademy.com/topics/1
هر مسئلهای بود از طریق پشتیبانی در خدمتتان هستیم.
زمانش هنوز دقیق مشخص نشده.
ولی از بالای همین صفحه میتوانید پیشثبتنام کنید که وقتی دور جدید باز شد، اول به شما خبر داده شود.
مدت زمان دوره چقدر هست؟
حدود سه ماه.
برنامۀ دقیق دوره همراه با تاریخ را میتوانید در همین صفحه در قسمت «برنامۀ درسی» ملاحظه کنید.
بله، در سایت یادِمی میتوانید سرعت پخش ویدئوها را به دلخواه خودتان کم یا زیاد کنید.
ایندیزاین نسبت به ورد امکانات بیشتری دارد. برای نمونه، شما در ورد فقط میتوانید اندازۀ فونت را نیمشماره نیمشماره تغییر دهید؛ اما در ایندیزاین، با هر دهم و صدمی که بخواهید، امکان تنظیم دارید. یا در ایندیزاین میتوانید بگویید متن چند درجه به چه جهتی کج شود؛ اما در ورد فقط دستور ایتالیک را دارید، بدون امکان تنظیم میزان کجشدن متن.
اینها برای خودِ نرمافزار مزیت محسوب میشود؛ اما آیا پاسخ نیاز ما برای صفحهآرایی هم هست؟ بین ماشینحساب مهندسی و ماشینحساب معمولی تفاوتی هست؟ قطعاً هست؛ اما من که برای محاسبات روزمرۀ مالی به ماشینحساب نیاز دارم، باید برای کدام هزینه کنم؟ بهتر است ماشینحساب ساده تهیه کنم؛ چون هم در دسترستر است و هم نیازم را راحتتر پاسخ میدهد. من میخواهم محاسبات روزمره را انجام دهم و ماشینحسابم باید مثلاً دکمههای درشت داشته باشد و ماشینحساب مهندسی با دکمههای کوچک اصلاً جوابم را نمیدهد! من که حرفهای دارم از رایانه استفاده میکنم؛ آیا ماوس پردکمۀ گیمینگ بخرم یا ماوس اداری حرفهای؟ ببینید، ابزارها تفاوت دارند برای نیازهای مختلف. در مثال ایندیزاین، ما هیچوقت نیاز پیدا نمیکنیم مثلاً اندازۀ فونت را بگذاریم ۱۱٫۲۳. همیشه یا فونت را روی سایز ۱۱ تنظیم میکنیم یا ۱۲. حالا کی پیش بیاید که بین این دو را بخواهیم و خب ورد این را هم جواب میدهد: ۱۱٫۵.
ما از چند جهت صفحهآرایی در ورد را ترجیح میکنیم:
۱. این نرمافزار همهگیر است؛ یعنی همه از آن استفاده میکنند.
۲. تقریباً تمام متنهایی که تولید میشود، چه در مرحلۀ نگارش کتاب و چه در مرحلۀ ویرایش و...، داخل همین نرمافزار است و نه ایندیزاین.
۳. انتقال متن از ورد به ایندیزاین معمولاً به متن آسیب میزند. مثلاً فرمتهایی مثل ایتالیکبودن نام کتابها از بین میرود.
۴. خروجی صفحهآرایی در ایندیزاین دیگر به کار نویسنده و ویراستار و... نمیآید و آنها تغییراتشان برای ویرایشهای بعد را روی فایل ورد صفحهآرایینشده انجام خواهند داد.
۵. بعضی تنظیمات در ایندیزاین بهدقت ورد نیست؛ مثل امکان justify low که در ایندیزاین بهخوبی اجرا نمیشود.
۶. هزینۀ تمامشدۀ صفحهآرایی در ایندیزاین بیشتر از ورد است و عموم کارفرمایان رغبت بیشتری به ورد دارند تا هزینهشان کاهش یابد.
۷. بیشتر صفحهآراییها در نشر ایران در ورد انجام میشود.
اینها که گفتم و آنچه نگفتم، به صفحهآرایی در ورد نسبت به ایندیزاین اولویت میدهد. البته کتاب تا کتاب هم فرق دارد. ورد برای صفحهآرایی کتابهای متنمحور و معمولاً تکرنگ بهترین ابزار است و ایندیزاین مناسب کارهای رنگی است که پر از تصویر است یا طراحیهای گرافیکی نیاز دارد؛ مثل مجلات. بعضی کارها که در ورد اصلاً امکان اجرا ندارد؛ مثل کارهای دورنگ یا سهرنگ.
مدرس
برگزارکننده